Psycholoog hooggevoeligheid Utrecht

Psycholoog hooggevoeligheid Utrecht

Er zijn best veel mensen die last hebben van hooggevoeligheid, maar zich daar niet zo bewust van zijn. Toch kan het een probleem zijn en een smet op je levensgeluk. Dat is natuurlijk erg vervelend. In dit artikel geven we enkele typische kenmerken voor mensen met hooggevoeligheid.

Snel beïnvloed door andere stemmingen

Het is evident dat elk mens wel enigszins wordt beïnvloed door de stemming van anderen. Als er bijvoorbeeld een nare sfeer hangt op een feestje, dan is iedereen zich daar wel een beetje bewust van. Een welbekende uitspraak is immers niet voor niets dat er ergens een grafstemming heerst. Maar mensen die hoog gevoelig zijn die hebben dat heel erg. De gemiddelde persoon kan zich daar wel makkelijk voor afzetten, maar voor hoog gevoelige mensen is dit erg lastig. Die voelen echt met mensen mee en dat kan soms ondragelijk zijn en dat is erg vervelend uiteraard.

Kunnen moeilijk tegen verandering

Een ander punt van mensen met hoog gevoeligheid is dat ze moeilijk tegen verandering kunnen. Ze leven het liefst zeer gestructureerd, zodat ze alles onder controle hebben. Want zaken die uit de controle liggen, daar hebben ze dan geen impact op. Daarom hekelen ze veranderingen, want dat zorgt ervoor dat ze uit hun reguliere patroon komen. Dat wekt angst op en dat is iets waar hoog gevoelige mensen niet goed tegen kunnen.

Kunnen slecht tegen harde geluiden

Ook harde en onverwachte geluiden zijn moeilijk te verwerken voor mensen die hoog gevoelig zijn. Die vinden het heel moeilijk om daar op een goede manier mee om te gaan. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een sirene of iets dergelijks. Natuurlijk is er bijna niemand die dat echt een leuk geluid vindt, maar de meeste mensen vinden het even vervelend en gaan dan weer door met het leven. Voor iemand met hoog gevoeligheid is dat anders. Die kunnen er bijvoorbeeld de hele dag van slag van raken. En dat is natuurlijk heel erg vervelend.

Hulp nodig?

Hierboven zijn enkele symptomen van hoog gevoelige mensen opgenoemd, maar er zijn er nog veel meer. Heb je het idee dat jij hoog gevoelig bent en vind jij het vervelend om daarmee te leven? In dat geval kun je ervoor kiezen om hulp te zoeken bij een psycholoog. Die hebben ervaring met het helpen van hoog gevoelige mensen. Neem dus contact op en vraag vrijblijvend om meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *