Je schoorsteen zelf vegen of dat werkje laten doen door een professionele schoorsteenveger?

Schoorsteenveger Hulst

In Nederland ben je niet wettelijk verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Mensen gaan er vaak vanuit dat een schoorsteenbrand onder hun brandverzekering valt. Dat is spijtig genoeg niet altijd het geval. Hou je zelf je schoorsteen schoon of schakel je een professionele schoorsteenveger in?

Schouwbrand voorkomen

Verwarm je je woning met steenkool, hout of met pellets? In al deze gevallen moet je schoorsteen regelmatig schoongemaakt worden. Dat is erg belangrijk om een schouwbrand te voorkomen. Dat is namelijk één van de meest voorkomende redenen waarom de brandweer moet uitrukken. Zelf je schoorsteen vegen is mogelijk, maar niet aangeraden. Schakel daarvoor een professionele schoorsteenveger in. Zo ben je er zeker van dat alles volgens het boekje verloopt zodat je bij eventueel onheil op tussenkomst van je verzekeraar kunt rekenen.

Professionele schoorsteenveger

Steeds meer landgenoten kiezen voor een professionele schoorsteenveger om hun schoorsteen regelmatig te reinigen. Die vind je in iedere regio. Zoek ze makkelijk  online. In plaats van ze eenmalig in te schakelen kun je bij de meeste schoorsteenvegers een abonnement afsluiten. In dit geval maakt hij jaarlijks je schoorsteen schoon en kun je dat nooit meer vergeten. Zo een abonnement is vaak goedkoper dan telkens eenmalig een veger in te schakelen.

Zelf je schoorsteen vegen 

Ook dat is mogelijk, maar dan hou je best wel met enkele belangrijke factoren rekening. Zorg alvast voor een stevige en veilige ladder. Maakte je nog nooit zelf je schoorsteen schoon? Je hebt daarvoor de keuze tussen twee manieren. Chemisch met de hulp van een reinigingsblok of door de roetresten los te schuren met een schoorsteen veegset dat ook de schoorsteenveger gebruikt. Schoorsteenvegen met een aangepaste borstel uitgerust met een bol doe je van boven naar onder. Als je schoonmaakt met een borstel werk je van beneden naar boven en moet je dus niet op je dak. Woon je in de regio Hulst en zoek je een professionele schouwveger? Schoorsteenveger Hulst weet er alles van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *