Gastouder

Wat is een gastouder?

Een gastouder is iemand die betaalt in gezinsverband voor een kleine groep kinderen kinderopvang verzorgt. Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Het aantal kinderen dat een gastouder mag opvangen is afhankelijk van de leeftijd van de leeftijd van de kinderen. Een gastouder mag vijf kinderen opvangen jonger dan 4 jaar, vier kinderen jonger dan 2 jaar of twee kinderen jonger dan 1 jaar. Als een gastouder eventueel nog eigen kinderen onder de 10 jaar heeft, tellen deze ook mee. Een gastouder vangt kinderen op als hun ouders er tijdelijk niet meer op kunnen letten en verzorgen.

Wat doet een gastouder?

Een gastouder zorgt voor andere kinderen. Een gastouder vangt kinderen op in zijn of haar eigen gezin. Een gastouder vangt kinderen op waar de eigen ouders wegens welke reden dan ook tijdelijk niet meer op kan passen. Vaak hebben de ouders van de kinderen een drukke baan waardoor ze weinig thuis zijn en niet zelf op de kinderen kunnen passen. Een gastouder verzorgt de kinderen zoals hij of zij dat ook bij zijn eigen kinderen zal doen. Een gastouder geeft de kinderen eten, brengt het kinderen naar school en speelt met de kinderen. Een gastouder moet goed kunnen omgaan met meerdere kinderen en moet goed overzicht houden over de situatie. De gastouder moet er voor zorgen dat de kinderen niet in gevaarlijke situaties terecht komen. Kinderen krijgen meer aandacht van een gastouder dan bij de BSO en dat is beter voor de kinderen. Een gastouder vangt op lange termijn dezelfde kinderen op, zodat de kinderen elkaar als een soort broertje en zusje gaan zien. Kinderen die worden opgevangen door een gastouder zijn elkaars speelmaatjes.

Waar werken gastouders?

Een gastouder werkt vaak thuis. De gastouder past vaak in zijn of haar eigen huis op. De kinderen die de gastouder opvangt komen in het huis van de gastouder tijdelijk te wonen en draaien mee in het gezinsleven van de gastouder. Een gastouder kan ook in het huis werken in het huis van de ouders van de kinderen die de gastouder opvangt. De gastouder mag niet zomaar ruilen van huis en moet op een vaste locatie werken. De GGD controleert het huis waar de kinderen wonen, zodat de genoeg ruimte hebben, een slaapruimte voor ieder kind en dat er niet binnen wordt gerookt. De GGD doet dit voor de veiligheid van de kinderen. De gastouder moet zich aan deze regels van de GGD houden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *