VoiceOver Onderdeelkiezer

Snel zoeken op schermen met veel informatie (VoiceOver)

Het zal voor velen geen nieuws zijn dat je soms erg lang links/rechts moet vegen om een bepaald item uit een lijst of app op een scherm te vinden.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Spotlight zoeker, het scherm dat je krijgt als je de thuistoets indrukt op het eerste basisscherm.
Meestal kun je hiermee de apps wel vinden ook als ze in een map staan.
Maar soms is er een verschil tussen de naam van een app zoals hij op het scherm staat en de (technische) naam die voor het zoeken gebruikt wordt.
In dat geval werkt de spotlight zoeker niet.

Nog een scherm om je vinger op te slijten is het instellingen scherm.
Daar staat, naast heel veel standaard instellingen van Apple, ook nog een lange lijst van andere apps die ingesteld kunnen worden.
De meeste staan dan wel op alfabet zodat je door over het scherm te scrollen deze wel kunt vinden.

Ik denk dat de onderdelenkiezer een snellere methode is.
Hoe? Ga naar het instellingen scherm en tik 3 keer met 2 vingers op het scherm.
Er verschijnt een alfabetische lijst met de onderdelen van het scherm en rechts een tabindex die je kunt aantikken. Dan kun je met 1 vinger snel naar beneden vegen om door het alfabet heen te springen.

Er is ook een zoekveld waar je de eerste letters typt van de app die je wilt instellen. Tijdens het typen wordt er een lijst gemaakt die steeds kleiner wordt als je meer letters typt. Als de lijst lekker klein geworden is kun je makkelijk de app vinden.
Dan dubbeltikken en het echte instellingen scherm verschijnt alsof je het met links/rechts vegen hebt gevonden. Dan nog 1 keer dubbeltikken om het scherm van de app tevoorschijn te halen.

Nog twee andere situaties waar de onderdelenkiezer voor mij onmisbaar is.
Bij de uren registratie moet ik uit een chronologische lijst van cliënten degene kiezen aan wie ik cursus gegeven heb. Dit zou zonder de kiezer bijna onbegonnen werk zijn want de lijst bevat 150 personen.
En als ik de marktplaats-app gebruik om advertenties te zoeken komen er ook heel lange lijsten. Nu zet ik even de kiezer aan en ik vind snel wat ik wil bekijken.

De onderdelenkiezer is misschien niet het meest flitsende item van een iPhone maar in heel veel gevallen erg handig om in de buurt te hebben.


Print page