Vergroting iPad (iPhone, iPod Touch)

vergrotingsmogelijkheden

Helderheid

Het is mogelijk om de helderheid van het scherm te wijzigen. Hierdoor wordt het contrast minder.

In en uit zoomen (oftewel pinchen of knijpbeweging)

Het Multi touch scherm met de hoge resolutie van de iPad maakt het mogelijk om met eenvoudige vingerbewegingen te kunnen werken. 

Het inzoomen/uitzoomen van een scherm wordt ook pinchen of knijpbeweging genoemd. De handeling is om twee vingers op het scherm uit elkaar (inzoomen) of naar elkaar (uitzoomen) toe laten bewegen. De kwaliteit van het inzoomen is erg goed vanwege de hoge resolutie van het scherm en de schermtechnologie van Apple.

Het inzoomen van een deel van het scherm (bv: kolom van Internet, deel van een bericht, stukje tekst, foto) wordt in de apps nog vervangen met tikjes op het scherm. Een dubbele tik op het scherm schakelt het inzoomen aan of uit.

Het is mogelijk om letters van 40 mm op het scherm te krijgen, dan passen 5 letters op het horizontaal gehouden scherm. Het inzoomen vult het scherm niet, zodat de gebruiker gedwongen wordt om met een vinger op het scherm te scrollen om woorden/zinnen te lezen. De horizontale menubalken worden niet vergroot (letters van 1-2 mm). Niet alle standaard geleverde apps reageren op de knijpbeweging en dat maakt dat de iPad door derden moet worden ingesteld. Het schermtoetsenbord heeft letters van 3mm waarop niet kan worden ingezoomd met pinchen.

Toegankelijkheidsvoorzieningen voor slechtziende gebruikers

Na aanschaf en uitpakken zijn de toegankelijkheidsfuncties nog niet aangezet. De vergroting (en spraakuitvoer) werkt nog niet en het zal nodig zijn dat iemand deze mogelijkheden voor de gebruiker inschakelt.

Naast de knijpbeweging biedt de iPad extra voorzieningen voor gebruikers met een visuele beperking: Zoomen, Grote tekst en Wit op Zwart.

Deze voorzieningen kunnen via  Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid worden geactiveerd.

afbeelding toegankelijkheid

 

Het afzonderlijk activeren van Zoomen, Grote tekst en Wit op Zwart moet eenmalig door ‘derden’ worden gedaan, omdat het scherm letters van 1 tot 2 mm gebruikt niet met de vingerbeweging kan worden ingezoomd. 

Zoomen

Na het activeren van Zoomen kan de slechtziende gebruiker zelfstandig de vergroting aan en uit zetten (met drie vingers dubbel tikken op het scherm).

De vergroting van Zoomen is kwalitatief minder dan die van het inzoomen met de knijpbeweging. De letters worden uit elkaar getrokken en daardoor worden zij minder scherp. Vervolgens wordt het contrast minder. 

Zoomen vergroot wel alle schermen en de horizontale menu’s, waar het inzoomen met de knijpbeweging dat niet kan. 

Zoomen met typen: Het schermtoetsenbord wordt zodanig vergroot zodat het buiten de schermrand valt. Dit maakt het typen zeer lastig tot niet mogelijk.

In dit geval biedt een extern toetsenbord de oplossing om tekst invoer te kunnen doen.

Uitleg over de vingerbewegingen van Zoomen

In- of uitzoomen: Tik met drie vingers dubbel op het scherm. Standaard wordt het scherm vergroot tot 200%. Als u het zoompercentage handmatig wijzigt (door te tikken en te slepen, zoals hieronder wordt beschreven), wordt dit percentage op de iPad automatisch hersteld wanneer u inzoomt door met drie vingers dubbel te tikken.

Het zoompercentage wijzigen: Tik met drie vingers en sleep omhoog om het zoompercentage te vergroten of sleep omlaag om het zoompercentage te verkleinen. Deze beweging is vergelijkbaar met dubbel tikken. Alleen tilt u uw vingers niet op bij de tweede tik, maar sleept u uw vingers over het scherm.

De weergave op het scherm wijzigen: Als u hebt ingezoomd, sleept u het scherm met drie vingers. Houd één vinger bij de rand van het scherm om in te zoomen op dat gedeelte van de schermafbeelding. Beweeg uw vinger dichter naar de rand om sneller in te zoomen. Wanneer u een nieuw scherm opent, wordt altijd ingezoomd op het middelste gedeelte boven in het scherm.”  (bron: Gebruikershandleiding iPad, pg. 171)

Scrollen: slepen met de drie vingers op het scherm

Tekst grootte (Grote tekst)

Afbeelding Mogelijkheden Grote tekst

Zoals de iPad aankondigt, wordt de tekst vergroot in de Agenda, Contacten, Mail, Berichten en Notities. 

Krantendruk is 1M op de leeskaart van oogarts /LVO. De linker stok van de letter n is daarop 1 mm. 

De mogelijkheden van de grootte van tekst variëren van 20 pts tekst tot 58 pts tekst. Dat betekent dat de letters (de letter n is gemeten) kunnen van 1-2 mm (1,6 M op de leeskaart) tot 5-6 mm (4M op de leeskaart) worden vergroot.

afbeelding grote tekst

 

Zodra er een van de genoemde applicaties wordt geopend, wordt de tekst evt. vergroot. Helaas is dat niet consequent op het hele scherm.

De grafische kwaliteit van de functie Grote tekst is even goed als het inzoomen, waar dat werkt. Het gedeelte van het scherm met Grote tekst kan met de knijpbeweging nog verder worden ingezoomd. Het lukt ook om op de bovenste menubalk in te zoomen; de kwaliteit van de vergrootte weergave wordt minder.

Helaas reageren vele ingebouwde menu’s niet op de instellingen van Grote tekst en dat geldt ook binnen de genoemde apps (zie voorbeeld in de afbeelding Grote tekst in Mail). 

De tekst van het bericht wordt met het inzoomen wel vergroot maar dat is helaas niet schermvullend. Men moet over het scherm horizontaal slepen om de regel volledig te kunnen lezen.

Wit op zwart

Het is mogelijk om het scherm met omgekeerde kleuren in te stellen, zoals negatief van foto’s.

Deze voorziening werkt ook in combinatie met Zoomen en met het inzoomen van het scherm.

Apps

Mogelijkheden binnen standaard apps.

 

Apps

Inzoomen/pinchen

Tekstgrootte

Zoomen, Wit op zwart

Notities

Nee

Ja/deels

Ja

Mail

Ja

Ja/deels

Ja

Internet

Niet altijd

Nee

Ja

Foto’s

Ja

Nee

Ja

iBooks: Deze app word aanbevolen als eReader. Deze toepassing biedt een ruime keuze in helderheid, vergroting, lettertypen en achtergrond thema’s. De tekst wordt steeds netjes binnen de schermrand passend gemaakt, waardoor het schuiven met het beeld tijdens het lezen niet nodig is. Dit maakt het lezen erg prettig. 

 

Meer informatie over de VoiceOver functie blinkmagazine.nl/voiceover-toegankelijkheid

Bartiméus logo

 

 


Print page