Siri, spraakinvoer voor o.a. iPhone

Siri is spraakinvoer. Commando’s geven en vragen stellen, Siri reageert.
Sinds iOS 6 is Siri op meer apparaten beschikbaar. Weliswaar werkzaam op iPhone 4S, iPad 3 en iPod Touch 5e generatie.Helaas Siri verstaat alleen maar Engels (Duits, Frans).
Begin volgend jaar zullen en meer talen bijkomen. Nederlands hoort daar waarschijnlijk nog steeds niet bij. Het is onbekend wanneer deze zal uitkomen maar eind 2013 lijkt een optie.

Ondanks de commando’s/vragen in het Engels moeten is het resultaat wel al Nederland georienteerd. Dat betekent o.a. als ik zeg dat ik honger heb (I’m hungry), dat Siri op zoek gaat naar eetgelegenheden in de buurt en een lijst geeft met de afstand van het punt waar je je nu bevindt naar de betreffende eetgelegenheid.

Siri instellen
Ga naar Instellingen > Algemeen > Siri > Siri.
Activeer Siri.

In deze instellingen vind je ook de opties Taal, Stemfeedbeack en Mijn info.
Taal. Engels (Verenigde Staten) heeft de voorkeur als je Engels praat met een Nederlands accent.
Stemfeedback. Keuze tussen Altijd en Handsfree.
Mijn info. Hiervoor moet je je persoonlijke gegevens eerst in Contacten toegevoegen. Vervolgens kun je hier via  Contacten je eigen naam kiezen.
Siri spreekt je nu aan met je voornaam. En als je bijvoorbeeld vraagt aan Siri om je thuis te brengen dan kan Siri hier de juiste adresgegevens uit halen.

Siri gebruiken
Houd de Home knop vast (2 seconden) totdat je een toontje hoort en je kunt direct spreken.

Ter hoogte van de Homeknop Verschijnt een schermpje met de vraag What can I help you with?
Deze kan eventueel uitgelezen worden met VoiceOver door met je vinger er over te schuiven.Waarschijnlijk hoor je dan ook dat er een Luisterknop aanwezig is. Deze kun je activeren (dubbeltik) als je weer tegen Siri wil spreken.
Maar eenvoudiger is om de Homeknop op het apparaat weer vast te houden tot je het toontje hoort.

Wat kun je Siri vragen
Siri kan herinneringen, emails, berichten, agenda afspraken en notities maken. Wekker instellen. Muziek afspelen. Weerbericht, aandeel koersen en route beschrijvingen opvragen. Informatie zoeken op het Internet. En nog veel meer.
Siri is ingesteld om op allerlei vragen, ook in spreektaal, antwoord te kunnen geven. Er zijn dus geen vaststaande vragen. Hierdoor staat niet echt vast wat je precies moet zeggen. Eigenlijk gewoon proberen. Om toch een beetje een idee te krijgen, wat mogelijke vragen kunnen zijn en waar Siri toe in staat is, is er een lijstje Siri commando’s gemaakt.

Om te zien waar je vrienden zijn moeten jij en je vrienden gebruik maken van de gratis App Zoek mijn vrienden.

Beluister Bartiméus podcast iAsk 38 waarin Siri wordt besproken.

 

Weetje
Onder de nieuwe functies van Siri is het systeem Eyes Free, dat autofabrikanten Siri laat integreren in hun on-board systemen. Eyes Free is te gebruiken via een speciale knop op het stuur die Siri op je iOS-apparaat activeert, zodat je niet meer naar de iPhone of iPad hoeft te grijpen tijdens het rijden. Onder meer BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler en Honda gaan Eyes Free ondersteunen.


Print page