NVDA: Inloggen en bedienen van computer op afstand

De NVDA Externe Toegang add-on, stelt je in staat om verbinding te maken met een andere computer die gebruikt maakt van de gratis NVDA schermlezer. Het maakt hierbij geen verschil of je je aan de andere kant van de wereld bevindt of  in de zelfde ruimte. Verbinding maken is eenvoudig en er zijn slechts een aantal commando’s om te onthouden. Je kunt verbinding maken met de computer van een andere persoon, of een vertrouwd persoon toestaan om verbinding te maken met uw systeem voor het uitvoeren van routine-onderhoud, het vaststellen van een probleem of het geven van training.

Voordat je begint

Het is nodig dat je NVDA geïnstalleerd hebt op beide computers, evenals de NVDA Externe Toegang add-on. De installatie van zowel NVDA als de Externe Toegang add-on verlopen via de normale weg. Wanneer je hierover meer informatie zoekt, kun je deze vinden in de gebruikershandleiding van NVDA.

Het starten van een externe sessie via een relay server

De te beheren computer

1. Open het NVDA-menu, Extra’s, Externe toegang, Verbinden.
2. Kies voor client bij de eerste reeks met keuzerondjes.
3. In de tweede reeks keuzerondjes kies je voor de optie Laat deze machine beheerd worden.
4. In het veld Adres vul je het adres van de server in waarnaar je gaat verbinden, bijvoorbeeld nvdaremote.com.
5. Vul in het veld sleutel een toegangssleutel in, of kies voor de knop Sleutel genereren. Deze toegangssleutel wordt door anderen gebruikt om jouw computer te beheren. De machine die beheert wordt en de bijbehorende clients dienen gebruik te maken van de zelfde sleutel.
6. Druk op Ok. Wanneer de verbinding tot stand gebracht is hoor je een toon, evenals de melding: ‘Verbonden’.

De beherende computer

1. Open het NVDA-menu, Extra’s, Externe toegang, Verbinden.
2. Kies voor client bij de eerste reeks met keuzerondjes.
3. In de tweede reeks keuzerondjes kies je voor de optie Beheer een andere machine.
4. In het veld Adres vul je het adres van de server in waarnaar je gaat verbinden, bijvoorbeeld nvdaremote.com.
5. Vul in het veld sleutel een toegangssleutel in, of kies voor de knop Sleutel genereren. De machine die beheert wordt en de bijbehorende clients dienen gebruik te maken van de zelfde sleutel.
6. Druk op Ok. Wanneer de verbinding tot stand gebracht is hoor je een toon, evenals de melding: ‘Verbonden’.

Directe verbindingen

De optie Server in het dialoogvenster Verbinden stelt je in staat om een directe verbinding te maken. Wanneer je deze optie selecteert, dien je ook te selecteren in welke modus jouw kant van de verbinding dient te gebruiken. De andere persoon zal met je verbinden via de tegenovergestelde modus.
Waneer je de juiste modus geselecteerd hebt, kun je de knop Extern IP opvragen gebruiken om jouw externe IP-adres te verkrijgen en er zeker van te zijn dat de poort op de juiste wijze geopend is. Wanneer portcheck detecteert dat jouw poort (6837) niet bereikbaar is, zal er hierover een waarschuwing verschijnen. Open in dat geval jouw poort in jouw router of firewall en probeer het nogmaals.
Let op: Het proces van het openen van poorten valt buiten het bestek van dit document. Raadpleeg de informatie bij uw router voor verdere instructies.
Voer in het veld Sleutel een toegangssleutel in, of laat een sleutel genereren. De andere persoon heeft zowel jouw externe IP als de toegangssleutel nodig om verbinding te maken.
Zodra er voor Ok gekozen wordt, zal de verbinding met jouw eigen server tot stand worden gebracht. Zodra de andere persoon verbinding maakt, kun je NVDA Externe Toegang op de normale manier gebruiken.

Toetsen doorsturen

Zodra de sessie verbonden is, kan er vanaf de beherende machine op F11 gedrukt worden om toetsen door te sturen. Zodra NVDA de melding Toetsen doorsturen geeft, zullen de toetsen die je indrukt doorgestuurd worden naar de externe machine. Druk opnieuw op F11 om het doorsturen van toetsen te stoppen en terug te schakelen naar de beherende machine. zorg ervoor dat de toetsenbordindelingen op beide machines overeenkomen voor de beste compatibiliteit.

Ctrl+Alt+Del sturen

Tijdens het doorsturen van toetsen is het niet mogelijk om de toetscombinatie Ctrl+Alt+Del via de normale weg door te sturen. Gebruik daarvoor dit commando.

Het beheren van een onbeheerde Computer

Het zou kunnen zijn dat u soms de wens hebt om jouw eigen computer extern te beheren. Dit is vooral handig wanneer je op reis bent en je jouw thuis-PC wilt bedienen vanaf jouw laptop. Of, mogelijk wil je, een computer beheren die zich in een kamer van jouw huis bevindt, terwijl je zelf buiten zit met een andere PC. Een nauwelijks geavanceerde voorbereiding maakt dit mogelijk.

1. Open het NVDA-menu en kies voor Extra’s, waarna je kiest voor Externe toegang. Kies vervolgens voor Opties en druk op enter.
2. Plaats een aankruisvakje bij de optie met het opschrift: “Automatisch met controleserver verbinden bij opstarten”.
3. Vul de velden Adres en Sleutel in, tab naar Ok en druk op enter.
4. Let op: de optie Sleutel genereren is niet beschikbaar in deze situatie. Het is hierbij het beste om te kiezen voor een sleutel die je kunt onthouden, zodat je deze sleutel vanaf iedere willekeurige locatie kunt gebruiken.

Spraak dempen op de externe computer

Wanneer je de spraak van de externe computer niet wenst te horen, open je het NVDA-menu en kies je voor Extra’s, waarna je kiest voor Externe toegang. Navigeer naar Externe spraak dempen en druk op enter.

Een externe sessie beëindigen

Voor het beëindigen van een externe sessie doet u het volgende.

1. Op de beherende computer drukt u op F11 om het doorsturen van toetsen te stoppen. Je krijgt de boodschap “Toetsen niet doorsturen” te horen. Wanneer je in plaats daarvan het bericht hoort dat de toetsen wel doorgestuurd worden, drukt je nogmaals op F11.
2. Open het NVDA-menu en kies voor Extra’s, waarna je kiest voor Externe toegang. Druk vervolgens op enter bij de optie Verbinding verbreken.

Klembord doorsturen

De optie Klembord doorsturen in het menu Externe toegang stel je in staat om tekst vanaf jouw klembord door te sturen naar de externe computer. Wanneer deze optie geactiveerd wordt, wordt de tekst op het klembord verstuurd naar de externe machine.

NVDA Externe Toegang configureren voor een Beveiligd Bureaublad

Om externe toegang met NVDA te laten functioneren op het beveiligd bureaublad dient de add-on geïnstalleerd te worden in het NVDA-gebruikersprofiel dat gebruikt wordt bij het beveiligd bureaublad.

1. Kies vanuit het NVDA-menu voor Opties, en vervolgens voor Algemeen.
2. Tab naar de knop NVDA gebruiken bij windows-aanmelding (administrator rechten vereist), en druk op enter.
3. Beantwoord de vragen over het kopieren van instellingen en add-ons, en reageer eveneens op het eventuele bericht van Gebruikersaccountbeheer.
4. Zodra de instellingen gekopieerd zijn, druk je op Enter op de knop OK. Tab vervolgens naar OK en druk nogmaals op Enter om het dialoogvenster te sluiten.
Zodra NVDA Externe Toegang geïnstalleerd is voor het beveiligd bureaublad en jouw PC beheert wordt in een externe sessie, wordt ook het beveiligd bureaublad voorgelezen.

[bron: deze tekst is overgenomen uit originele handleiding in het product]
Print page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *