iPhone batterij bespaartips

Om de gebruiksduur en de levensduur van je iPhone-batterij te verlengen, hoef je alleen maar op een paar simpele, voor de hand liggende zaken te letten. Het belangrijkste is om je iPhone niet in de zon of in een warme auto te laten liggen (ook niet in het handschoenenvak).

Hitte heeft een zeer nadelig effect op de prestaties van de batterij.

 

Een paar handige begrippen

De “gebruiksduur” is de tijd dat je je iPhone kunt gebruiken voordat je de batterij opnieuw moet opladen.

De “levensduur” van de batterij is de tijd dat de batterij meegaat voordat je hem moet vervangen.

Je iPhone werkt het best bij een temperatuur tussen de 0 °C en 35 °C (Gematigde iPhone-zone).

 

Je moet je iPhone bewaren bij temperaturen tussen de -20 en 45 °C.

Hoe dichter de temperatuur bij de 22 °C ligt (“kamertemperatuur”), hoe beter het is.

 

Gebruiksstatistieken weergeven

Als je inzicht in het gebruik van je iPhone en de gebruiksduur van de iPhone-batterij hebt, kun je de gebruiksduur van de batterij verlengen.

Om de gebruiksstatistieken van je iPhone weer te geven, tik je op het symbool voor ‘Instellingen’ in het beginscherm en kies je ‘Algemeen’ -> ‘Gebruik’.

Onder het kopje ‘Tijd sinds volledig opladen’ zie je twee onderdelen:

– Gebruik: De tijd dat de iPhone in gebruik is sinds deze voor het laatst volledig is opgeladen. De telefoon is in gebruik als je een telefoongesprek voert, e-mailt, naar muziek luistert, op het internet surft, tekstberichten verstuurt of ontvangt, of als bepaalde achtergrondtaken worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer je e-mail automatisch wordt opgehaald.

– Standby: De tijd dat de iPhone is ingeschakeld sinds deze voor het laatst volledig is opgeladen, inclusief de tijd dat de telefoon in de sluimerstand heeft gestaan.

 

Bijwerken naar de nieuwste software

Software-update

Zorg er altijd voor dat de nieuwste software op je iPhone is geïnstalleerd. Ontwikkelaars ontdekken soms nieuwe manieren om de prestaties van je batterijen te optimaliseren.

Met de meest recente versie van iTunes kun je je iPhone bijwerken met de nieuwste software. Hiervoor sluit je je iPhone aan op de computer en kies je ‘iPhone’ uit de bronlijst.

Klik in het paneel ‘Samenvatting’ op ‘Zoek naar nieuwe versies’ om te controleren of er een nieuwe versie van de iPhone-software beschikbaar is.

Klik op ‘Werk bij’ om de nieuwste versie te installeren.

 

Optimale instellingen

Bepaalde functies kunnen de gebruiksduur van de iPhone-batterij verkorten, afhankelijk van de configuratie van deze functies.

De gebruiksduur van de batterij wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de frequentie waarmee je je e-mail ophaalt en het aantal e-mailaccounts waarvoor e-mail wordt opgehaald.

Met de volgende tips, die betrekking hebben op iPhones met iPhone-software 3.0 of hoger, kun je de gebruiksduur van de batterij verlengen.

 

Gebruik van locatievoorzieningen tot een minimum beperken:

Programma’s die actief gebruikmaken van locatievoorzieningen, zoals Kaarten, kunnen de gebruiksduur van de batterij verkorten.

Om locatievoorzieningen uit te schakelen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Locatievoorzieningen’; je kunt er ook voor kiezen om de locatievoorzieningen alleen te gebruiken als je ze echt nodig hebt.

 

Push-meldingen uitschakelen:

Sommige programma’s uit de App Store maken gebruik van de Apple Push Notification Service om je te laten weten dat er nieuwe gegevens beschikbaar zijn.

Als zo’n programma zwaar leunt op push-meldingen (bijvoorbeeld als het een chatprogramma betreft), kan dit ten koste gaan van de gebruiksduur van de batterij.

Om de push-meldingen uit te schakelen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Berichtgeving’ en zet je deze instelling op ‘Uit’.

Als je deze functie uitzet, worden nieuwe gegevens nog wel gewoon opgehaald als je het programma opent.

De instelling ‘Berichtgeving’ is alleen zichtbaar als er op je iPhone programma’s zijn geïnstalleerd die push-berichtgeving ondersteunen.

 

Minder vaak nieuwe gegevens ophalen:

Programma’s als Mail kunnen zo worden ingesteld dat gegevens op gezette tijden draadloos worden opgehaald.

Hoe vaker e-mails of andere gegevens worden opgehaald, des te sneller is je batterij leeg.

Om de functie voor het ophalen van nieuwe gegevens op handmatig in te stellen, kies je in het beginscherm ‘Instellingen’ -> ‘Mail, Contacten, Agenda’ -> ‘Nieuwe gegevens’ en tik je op ‘Handmatig’.

Om het interval waarmee gegevens worden opgehaald te verhogen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Mail, Contacten, Agenda’ -> ‘Nieuwe gegevens’ en tik je op ‘Elk uur’.

Overigens is dit een algemene instelling die van toepassing is op alle programma’s die geen pushvoorzieningen ondersteunen.

 

Push-e-mail uitschakelen:

Als je een push-e-mailaccount hebt, bijvoorbeeld van Yahoo!, MobileMe of Microsoft Exchange, is het beter push-e-mail uit te schakelen als je deze functie niet nodig hebt.

Kies ‘Instellingen’ -> ‘Mail, Contacten, Agenda’ -> ‘Nieuwe gegevens’ en stel ‘Push’ in op ‘Uit’.

Berichten die naar je push-e-mailaccounts worden verstuurd, worden nu niet meer op je telefoon ontvangen zodra ze binnenkomen, maar volgens de algemene instelling voor het ophalen van gegevens.

Als deze algemene instelling op ‘Handmatig’ staat, is het niet mogelijk om je iPhone op te sporen met de Find My iPhone-voorziening van MobileMe.

 

E-mail ophalen van minder e-mailaccounts:

Je kunt energie besparen door e-mail op te halen van minder e-mailaccounts. Je kunt dit doen door een e-mailaccount uit te schakelen of door een e-mailaccount te verwijderen.

Om een e-mailaccount uit te schakelen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Mail, Contacten, Agenda’, selecteer je een e-mailaccount en stel je ‘Account’ in op ‘Uit’.

Om een e-mailaccount te verwijderen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Mail, Contacten, Agenda’, selecteer je een e-mailaccount en tik je op ‘Verwijder account’.

 

Gebruik van programma’s van andere fabrikanten tot een minimum beperken:

Als je vaak programma’s gebruikt die voorkomen dat het scherm wordt gedimd of uitgezet (zoals games) of programma’s die gebruikmaken van locatievoorzieningen, kan dat de gebruiksduur van de batterij verkorten.

 

Wi-Fi uitschakelen:

Als je zelden gebruikmaakt van Wi-Fi, kun je Wi-Fi uitschakelen om energie te besparen. Kies ‘Instellingen’ -> ‘Wi-Fi’ en stel ‘Wi-Fi’ in op ‘Uit’.

Wanneer je vaak op het internet surft met je iPhone, gaat de batterij mogelijk langer mee als je Wi-Fi gebruikt in plaats van een mobiel gegevensnetwerk.

 

Bluetooth uitschakelen:

Als je zelden een Bluetooth-headset of -carkit gebruikt, kun je Bluetooth uitschakelen om energie te besparen.

Kies ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Bluetooth’ en stel ‘Bluetooth’ in op ‘Uit’.

 

Vliegtuigmodus gebruiken op plaatsen met een beperkt of helemaal geen bereik:

Aangezien je iPhone altijd probeert verbinding met het mobiele netwerk te houden, kan het stroomverbruik op plaatsen met een beperkt of helemaal geen bereik hoger zijn. Door in die situaties de vliegtuigmodus in te schakelen, wordt de gebruiksduur van je batterij verlengd. Je kunt dan echter niet bellen of gebeld worden.

Om de vliegtuigmodus in te schakelen, kies je ‘Instellingen’ en stel je ‘Vliegtuigmodus’ in op ‘Aan’.

 

Helderheid aanpassen:

Je kunt de gebruiksduur van de batterij ook verlengen door het scherm te dimmen. Kies ‘Instellingen’ -> ‘Helderheid’ en sleep de schuifknop naar links om de helderheid van het scherm te verminderen.

Je kunt ook de functie voor automatische helderheidsbepaling inschakelen. Hiermee wordt de helderheid van het scherm automatisch aangepast aan het omgevingslicht.

Kies ‘Instellingen’ -> ‘Helderheid’ en stel ‘Pas automatisch aan’ in op ‘Aan’.

 

Equalizer uitschakelen:

Als je een equalizerinstelling gebruikt bij het afspelen van een muzieknummer op je iPhone, kan de gebruiksduur van de batterij worden verkort.

Om de equalizer uit te schakelen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Muziek’ -> ‘Equalizer’ en tik je op ‘Uit’.

Als je rechtstreeks in iTunes equalizerinstellingen hebt toegevoegd aan een nummer, moet je de equalizer op je iPhone op ‘Neutraal’ zetten in plaats van op ‘Uit’ als je hem niet wilt gebruiken. iPhone wijzigt de iTunes-instellingen namelijk niet. Kies ‘Instellingen’ -> ‘iPod’ -> ‘Equalizer’ en tik op ‘Neutraal’.

 

3G uitschakelen:

Mobiele 3G-netwerken zorgen er weliswaar voor dat gegevens sneller worden geladen, maar ze kunnen ook de gebruiksduur van de batterij verkorten, vooral op plaatsen met een beperkt 3G-bereik. Om 3G uit te schakelen, kies je in het beginscherm ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Netwerk’ en stel je ‘Schakel 3G in’ in op ‘Uit’.

Je kunt dan nog wel bellen en gebeld worden, en je hebt ook nog steeds toegang tot mobiele gegevensnetwerken via EDGE of GPRS (voor zover beschikbaar).

 

Vergrendeling van je iPhone

Het ligt voor de hand, maar we zeggen het toch maar: vergrendel je iPhone wanneer je hem niet gebruikt. Je kunt wel gesprekken en tekstberichten ontvangen als iPhone is vergrendeld, maar er gebeurt niets als je het scherm aanraakt. Druk op de knop voor de sluimer/waakstand om iPhone te vergrendelen. Je kunt ook de tijd voor het automatische slot aanpassen, zodat je iPhone sneller uitgaat als je hem een tijdje niet gebruikt.

Om het automatische slot in te stellen, kies je ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Automatisch slot’ en stel je een korte periode in, bijvoorbeeld 1 minuut.

 

Regelmatig gebruik van je iPhone

Voor een goed onderhoud van een lithiumbatterij is het belangrijk dat de elektronen in de batterij van tijd tot tijd in beweging zijn. Laad de batterij ten minste één maal per maand volledig op (tot 100% en dan weer helemaal laten leeglopen).

 

Alle informatie over batterijen is afhankelijk van de netwerkconfiguratie en vele andere factoren; werkelijke resultaten kunnen afwijken.

Oplaadbare batterijen kunnen een beperkt aantal keren worden opgeladen en moeten op den duur mogelijk worden vervangen door een Apple serviceaanbieder.

Ga naar www.apple.com/nl/batteries voor meer informatie.

Ga naar www.apple.com/nl/iphone/battery.html voor meer informatie over prestatietests met de iPhone met betrekking tot de gesprekstijd, de standby-tijd, internetgebruik via 3G, internetgebruik via Wi-Fi en het afspelen van video’s en audiobestanden.


Bartiméus logo