iPad en navigatie

Wat is het verschil tussen een iPad met 3G of 4G (Cellular) en een iPad zonder deze toevoeging?

Internet verbinding

Het verschil is dat de 3G/4G versie gebruik kan maken van het mobiele netwerk. Zo’n iPad herken je dus ook doordat er een opening is, waar een Sim kaart in kan (net als in je smartphone).

Op beide iPads kun je wel gebruik maken van WiFi (draadloos internet).

Een verbinding met het internet is voor veel navigatie apps van belang omdat deze de kaarten (plattegronden) anders niet kunnen weergeven. Je krijgt dan een stipje in een wit vlak met vakjes (rooster lijnen).
Ook halen veel apps aanvullende informatie van het internet, zoals file meldingen of ‘Points of Interest’ zogenaamde POI’s (vrij vertaald: punten van interesse, van stations tot restaurants in de buurt).

En als er geen WiFi verbinding mogelijk is, dan kun je de benodigde informatie via het mobiele netwerk ophalen. Wat dus alleen kan als je de iPad 3G/4G versie gebruikt met een Sim kaart met de mogelijkheid van data verkeer (data abonnement of PrePaid).

Je hebt ook navigatie apps die gebruik maken van offline kaarten (lokaal op je iPad opgeslagen plattegronden) en die dus geen internet nodig hebben om de kaart weer te geven.

GPS

Een ander verschil is dat de iPad 3G/4G versie een GPS module in zich heeft en de ander niet. Er wordt gebruik gemaakt van de techniek A-GPS (Assisted Global Positioning System).

Bij een gewone GPS ontvanger maak je gebruik van satellieten om je plaats te bepalen. Je maakt een zogenaamde fix (verbinding) met een satelliet, wat soms enige tijd kan duren.

Om dan sneller en nauwkeuriger je plaats te bepalen, komt Asisted GPS te hulp. Er worden aanvullende methodes gebruikt om je plaats te bepalen. Locatiebepaling via GSM zendmasten en WiFi toegangspunten. Waar sta jij ten opzichte van deze punten en wat is dan de dichtstbijzijnde satelliet.
A-GPS zorgt er voor dat je plaats sneller wordt bepaald en daar is geen SIM kaart met data verkeer voor nodig.

Heb je de iPad zonder de GPS dan kun je ook gebruik maken van een Bluetooth GPS apparaat dat je koppelt aan je iPad.

Aanvullende informatie:
Vijf misverstanden over GPS (iCulture.nl)
Beste navigatie apps voor auto (iCulture.nl) Niet getest op toegankelijkheid of de voetganger modus.

Bartiméus logo


Print page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *