Apple Watch toegankelijkheid (VoiceOver)

Update 19 mei 2015: Nederlandse taal toegevoegd aan Apple Watch (Siri en VoiceOver)

We hebben de Apple Watch aan een snel onderzoek onderworpen.
De Apple Watch Sport, die we in handen hebben is besteld in Duitsland.

Het scherm is vierkant. Het scherm is drukgevoelig, dus je hebt een gewone tik en een flinke druk. Het scherm oppervlak is glanzend dus enige spiegeling.  Hoewel het leek mee te vallen met de onduidelijkheid op het scherm tijdens een middelmatige zonnige dag.
De enige draaiknop aan het horloge is de ‘ digital crown’ oftewel de digitale kroon. Daaronder bevindt zich een ovale  druk knop, de ‘Friends button’.
Op de achterkant, de zijde die in aanraking komt met je pols als je hem draagt, zitten de sensoren.
De Apple Watch heeft een speaker en een microfoon waardoor geluid uit en in het apparaat kan komen.
Er wordt een oplader meegeleverd. Om op te laden leg je de achterkant van het horloge op de cirkelvormige oplader die door een magneet op de juiste positie wordt getrokken.
Je Apple Watch af doen en weer om brengt je in een Pin code scherm. Deze kan worden ingetypt met de standaard typemethode, nummer aanwijzen en dubbeltikken.
Braille leesregel wordt niet ondersteund wel kun je een bluetooth koptelefoon of speakers aansluiten.
De Apple Watch kan alleen gebruikt worden in combinatie met een iPhone 5, 5s, 5c, 6, or 6 Plus met iOS 8.2, die er aan gekoppeld moet worden. Het zogenaamde  Pairing.

Om je nieuwe Apple Watch in gebruik te nemen doorloop je een installatie waarbij je VoiceOver of de Vergroting al kan toepassen als ondersteuning.

Spraakuitvoer (VoiceOver)

VoiceOver kun je o.a. instellen door 3 keer op de Digital Crown te drukken. Het duurt eventjes voordat VoiceOver start.
VoiceOver is NIET in het Nederlands. Wij gebruiken de Engelstalige VoiceOver. Er worden op dit moment 14 talen ondersteund: Engels (Amerikaans), Engels (Brits), Engels (Australie), Spaans (Mexico), Spaans (Spanje), Frans (Frankijk), Frans (Canada), Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Chinees (Simplified), Chinees (Traditioneel), Chinees (Traditioneel, Hong Kong).
Spraaksnelheid (Speech Rate) kan worden aangepast in de VoiceOver instellingen.

Spraakinvoer (Siri)

Nederlandse spraakinvoer via Messages (Berichten) werkt wel, hoewel het eerst alleen in het Engels ging. Nederlands bericht laten nalezen gebeurt dan wel weer met een Engelse uitspraak.
In tekstvelden in andere apps lijkt het niet te werken en probeert hij het Engels te hanteren.

Als je Siri op je iPhone hebt geactiveerd kun je de Apple Watch ook Engelstalige commando’s geven (dus GEEN Nederlands) om o.a. apps te openen of vragen te stellen. Houdt de ‘digital crown’ (draaiknop) ingedrukt of draai je pols met de Apple Watch naar je toe en zeg ‘ Hee, Siri’ gevolgd door je commando.
Siri, spreekt het resultaat niet altijd uit maar VoiceOver kan de gegeven tekst wel uitlezen.
Je kunt VoiceOver starten door Siri het Engelse commando VoiceOver On (aan) of VoiceOver Off (uit) te geven.

Tekst grootte

Een groter lettertype in bepaalde apps zoals Mail, Messages (Berichten) en Settings (Instellingen). Niet overal dus.
Ga naar Settings, General, Accessibility, Larger Dynamic Types inschakelen.
Je kunt ook voor Bold Text kiezen om de letters dik gedrukt te maken in de ingebouwde apps.

Zoom

De ingebouwde vergroting kun je toepassen over alle schermen van de Apple watch. Er is 15 keer vergroting mogelijk. In praktijk is de 15 keer vergroting onhandig in verhouding met de schermgrootte van de Apple Watch.
De vergroting kun je aanzetten:
– via de Apple Watch. Settings, General, Accessibility, Zoom.
– via de iPhone. Ga naar Apple Watch app op iPhone, My Watch, Algemeen, Toegankelijkheid, Zoom.
– 2 vingers, 2 keer tikken.

Vergroting groter of kleiner maken kan door met 2 vingers, 2 keer te tikken, vast te houden en omhoog of omlaag te vegen.
Met vergroting over het scherm bewegen kan met de ‘digital crown’ (draaiknop) om per rij te scrollen of 2 vingers vasthouden en door het scherm bewegen.

Grijstint (kleurschema)

Je kunt het kleurschema grijstinten gebruiken om alle schermpjes van de Apple Watch in grijstinten te laten weergeven. Dit kun je instellen via de apple Watch app op je iPhone.
De optie omgekeerde kleuren werkt niet.

Extra grote klokweergave (Watch Face)

Er is een extra grote klokweergave beschikbaar. Waarbij de nummers de volledige schermgrootte benutten.

Verminder transparantie

Je kunt het contrast vergroten door de transparantie te verminderen van de achtergrond van bijvoorbeeld meldingen, Siri of Glances.

Labels aan of uit

Om beter te kunnen waarnemen of een instelling aan of uit staat kun je een extra label toevoegen aan de aan of uit schakelaar.

Verminder beweging

Sommige scherm onderdelen kun je minder laten bewegen. Bijvoorbeeld de bewegingen van de  iconen op het Thuis (Home) scherm. Deze worden eenvoudiger en meer direct geassocieerd met je navigatie bewegingen.

Mono audio

Als je gebruik maakt van een Bluetooth koptelefoon, dan kun je audio missen aan 1 oor doordat je slechthorend of doof bent. Dit omdat stereo opnames zuiver audiotracks voor het  linker en het rechter kanaal heeft. Door beide kanalen in ieder oor af te spelen kun je dat voorkomen. De balans van ieder oor kan ook worden ingesteld.

Tikjes op de pols (Taptic Engine en prominent haptic)

Een klein tikje op de pols als er een notificatie binnen komt is de Unique Taptic Engine.
Een vooraankondiging van sommige standaard meldingen met een reeks tikjes op de pols is de Prominent Haptic.

De verwachting was dat je een tikje links of rechts kon voelen. Bijvoorbeeld in de navigatie app als ik links of rechts moet afslaan. In praktijk blijkt dit twee verschillende reeksen van tikjes te zijn. Het tikken is zeker anders dan het vibreren van je iPhone. Het voelt anders aan en het is geluidloos.

Schermgordijn

Schermgordijn kan alleen via de Apple Watch app op de iPhone worden ingesteld dus niet met een beweging.
Ga naar de app Apple Watch op je iPhone, Instellingen, Algemeen, Toegankelijkheid, Schermgordijn.

Rotor

Er is geen rotor functie.

apple watch Voiceover bewegingen

Link naar de Apple Watch VoiceOver bewegingen

 


Print page

2 gedachten over “Apple Watch toegankelijkheid (VoiceOver)


  1. Mooi artikel zeg, ik volg al het nieuws op de voet van de apple watch, vooral de toegankelijkheid ervan uiteraad. Ik wilde hem meteen bij uitkomst kopen maar het pre orderen of vooruit bestellen in het buitenland was nog niet zo gemakkelijk dus ik wacht dan maar op de losse verkoop wat hopelijk in junie gaat starten, Ik ga gelijk het artikel op mijn timeline delen, bedankt! 😉


  2. Nu dus ook de Nederlandse taal voor spraak invoer (Siri) als spraak uitvoer (Voiceover). En maar eventjes duimen dat we bij de tweede golf van verkoop landen gaan horen, eind Juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *