Dicteren: Tekst inspreken in plaats van typen

Dicteren instellen

 1. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
 2. Kies in het menu Weergave de optie Dicteren en spraak om de voorkeuren voor Dicteren weer te geven.
 3. Klik op Aan om Dicteren in te schakelen of op Uit om de functie uit te schakelen.

In de voorkeuren voor Dicteren kun je ook een toetscombinatie kiezen, de taal wijzigen of een microfoon selecteren. Als de computer of het beeldscherm geen ingebouwde microfoon heeft, kunt u een externe microfoon aansluiten om Dicteren te gebruiken.

Dicteren gebruiken in een programma

U kunt de tekst inspreken die u in een tekstveld wilt invoeren, zoals een document van Teksteditor of Pages.

 1. Klik op een tekstveld of een documentvenster waar u wilt beginnen te typen.
 2. Druk tweemaal op de fn-toets (Function) of kies Wijzig > Start dicteren.
 3. Dicteer (zeg) wat de Mac moet typen.
 4. Klik op Gereed of druk nogmaals op de fn-toets wanneer u klaar bent. Uw gesproken woorden verschijnen vervolgens in het tekstveld.

De computer luistert gedurende 30 seconden per keer. Als u langere zinnen moet dicteren, schakelt u de optie Verbeterd dicteren in.

Verbeterd dicteren

Bij Verbeterd dicteren verschijnt de tekst terwijl u spreekt. Hierdoor kunt u continu dicteren. Verbeterd dicteren stopt automatisch met luisteren wanneer u naar een ander venster gaat, opnieuw op de fn-toets drukt of op Gereed klikt.

Met Verbeterd dicteren in OS X Mavericks en Yosemite kunt u ook dicteren zonder een actieve internetverbinding. Als u Dicteren wilt gebruiken wanneer de computer offline is, schakelt u Verbeterd dicteren in het paneel Dicteren en spraak van Systeemvoorkeuren in terwijl u met internet bent verbonden.

Wanneer u Verbeterd dicteren voor het eerst inschakelt, wordt op de Mac materiaal gedownload waarmee u Dicteren offline kunt gebruiken. De benodigde vrije ruimte op de schijf om dit materiaal te downloaden, hangt af van de gebruikte taal. Nadat de extra software is gedownload, kunt u Dicteren gebruiken zelfs als er geen internetverbinding beschikbaar is.

Dicteren in Mountain Lion vereist een internetverbinding

Als u OS X Mountain Lion gebruikt, moet de computer met internet zijn verbonden om Dicteren te kunnen gebruiken. Als de internetverbinding traag is, worden uitgesproken woorden mogelijk met vertraging weergegeven in het tekstveld.

Commando’s dicteren

Dicteren begrijpt de basiscommando’s bij het schrijven van tekst zoals ‘hoofdletters’, ‘nieuwe alinea’ en ‘nieuwe regel’.

Als u ‘punt’, ‘komma’, ‘vraagteken’ of ‘uitroepteken’ zegt, voegt Dicteren dat leesteken toe aan het huidige tekstveld. Als u een datum zegt (zoals de Engelstalige datum ‘January 30, 1983’), hoeft u geen ‘komma’ te zeggen. De komma wordt automatisch gedetecteerd en voor u ingevoerd.

U kunt ook emoticons in een tekstveld invoeren door ‘lachend gezicht’ of ‘frons gezicht’ te zeggen.

Accenten, dialecten en talen

Hoe meer u Dicteren gebruikt, hoe beter deze functie u begrijpt. Dicteren leert de kenmerken van uw stem en past zich aan uw accent aan. Selecteer voor een optimaal resultaat uw dialect in het menu Taal van het paneel Dicteren in Systeemvoorkeuren. Sommige talen (zoals Engels) bieden meerderen opties om uit te kiezen.

Taal instellen

Je kunt de taal voor Dicteren kiezen in het paneel Dicteren en spraak in Systeemvoorkeuren. Als uw taal niet in de lijst verschijnt, kunt u deze toevoegen. Zorg ervoor dat de computer is verbonden met internet en volg deze stappen om een taal voor Dicteren toe te voegen of te verwijderen.

 1. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Dicteren en spraak.
 3. Kies Voeg taal toe in het venstermenu Taal.
 4. Selecteer alle talen die u wilt toevoegen. Maak de selectie van de talen die u niet meer wilt gebruiken ongedaan.

De benodigde software voor elke geselecteerde taal wordt vanaf Apple gedownload. In OS X Yosemite win je de schijfruimte van een geïnstalleerde taal terug wanneer je deze verwijdert. Als je de taal nogmaals moet gebruiken, wordt de volgende keer dat je de taal selecteert de software gedownload.

Dicteren in OS X Mountain Lion en hoger ondersteunt Canadees Engels, Canadees Frans, Duits, Engels (VS, VK en Australië), Frans, Italiaans, Japans, Kantonees, Koreaans, Mandarijn en Spaans. Verbeterd dicteren ondersteunt nog meer talen. Voor de volledige lijst schakel je Verbeterd dicteren in en selecteert je Voeg taal toe in het menu Taal.

Meer uitgebreide informatie (inclusief dicteren en privacy): Support Apple

Bartiméus logo


Print page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *