Dicteren instellen op de Mac (Yosemite)

 Dicteren instellingen
  1. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op Dicteren en spraak.
  3. Klik op Aan om Dicteren in te schakelen.
  4. Selecteer vervolgens de optie om Verbeterd dicteren te gebruiken. Wacht enkele minuten opdat de Mac de bijbehorende software kan downloaden om deze functie te gebruiken.
  5. Kies in het menu Weergave de optie Toegankelijkheid.
  6. Kies Dicteren in de lijst links in het paneel Toegankelijkheid.
  7. Klik op de knop Dicteercommando’s. Je ziet een lijst met beschikbare commando’s in het venster van de dicteercommando’s.Standaard is er een reeks commando’s ingeschakeld. Extra gesproken onderdelen zoals ‘Open document’ en ‘Klik op onderdeel’ zijn beschikbaar als je de geavanceerde commando’s inschakelt door de volgende stappen uit te voeren:
  8. Selecteer in het geopende venster Dicteercommando’s de optie ‘Schakel geavanceerde commando’s in’.
  9. Klik op Gereed.Wanneer je de geavanceerde commando’s inschakelt, kun je ook jouw eigen commando’s aanmaken door op de plusknop (+) te klikken. Hiermee kun je een gesproken zin koppelen aan een programma, een menu-onderdeel, een toetscombinatie of een Automator-takenreeks.
Dicteercommando’s toepassen

Zodra je dicteercommando’s hebt ingeschakeld, kun je alle onderdelen in de lijst uitspreken om de bijbehorende actie te laten uitvoeren. Druk tweemaal op de fn-toets en zeg een commando om het te laten uitvoeren.

Je kunt het commando ‘Toon commando’s’ zeggen om een lijst met de mogelijke commando’s weer te geven.

Dicteercommando’s

Dicteren begrijpt de basiscommando’s bij het schrijven van tekst zoals ‘hoofdletters’, ‘nieuwe alinea’ en ‘nieuwe regel’.

Als u ‘punt’, ‘komma’, ‘vraagteken’ of ‘uitroepteken’ zegt, voegt Dicteren dat leesteken toe aan het huidige tekstveld. Als u een datum zegt (zoals de Engelstalige datum ‘January 30, 1983’), hoeft u geen ‘komma’ te zeggen. De komma wordt automatisch gedetecteerd en voor u ingevoerd.

U kunt ook emoticons in een tekstveld invoeren door ‘lachend gezicht’ of ‘frons gezicht’ te zeggen.

STANDAARD DICTEER COMMANDO LIJST
[bron: Apple support]

Bartiméus logo


Print page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *