Audio CD rippen met CDex (Windows)

CDex is een Windows programma om audio CD’s te rippen (kopie maken van orginele CD).
Download CDex via SourceForge

Installatie Eerst krijg je de vraag welke taal je bij de installatie wilt. Staat standaard op nederlands. Tab naar ok en geef enter. Je krijgt nu een introductie en kunt naar de knop volgende. Nu krijg je een scherm waarin je met een aankruisvakje moet aangeven dat je de voorwaarden accepteert. Ga naar volgende. Je kunt hierna steeds ‘volgende’ kiezen. De readme vertelt weinig interressants.

Indeling Na het starten van cdex verschijnt het hoofdscherm met de volgende gegevens: Lijst met tracknamen (alleen als er een cd in je drive zit.) Naam van artist Titel van album Jaar van uitgave Genre Offset (niet belangrijk) Je kunt met de tab naar de verschillende items gaan en ze wijzigen.

Formaten Je kunt kiezen in welk formaat de audio wordt weggeschreven. Dat kan zowel losless (b.v. als .wav-bestanden) als lossy (mp3) Er zijn nog een paar formaten die losless zijn zoals Flac en Ape. Deze nemen ongeveer de helft van de ruimte in die een .wav-bestand nodig heeft. Ik rip zelf altijd naar mp3 320 kb/s. Ik hoor echt geen verschil met het origineel. Ook bij 192 kb/s hoor ik dat niet. Maar je kunt voor je zelf even uittesten.
Rippen CD Om te rippen naar mp3 320 kb/s doe je het volgende: Open de menubalk pijl rechts naar menu options pijl naar beneden naar settings. Je landt nu in het tabblad encoder. Niet alle tabs zijn even toegankelijk, dus soms hoor je iets waar je niets mee kan, maar geen nood. Tab nu eerst naar: quality (is een lijstje) pijl omhoog naar: very high quality q=0 tab door naar vbr method (twee tabs) Pijl in het lijstje omhoog naar disabled. Het tabblad is nu enigszins gewijzigd. Tab terug naar bitrate. (je heb nu geen min en max meer omdat vbr is uitgeschakelt.) zet de bitrate nu op 320 kb/s De volgende tab brengt je naar de stereomethode. Staat standaard op j-stereo. Een keer pijl omhoog en je hebt gewoon stereo. Tab nu door naar ok. Tijdens het tabben kun je nog even controleren of quality nog op very high staat en vbr is gedisabled. Verder kom je ook nog even de samplefrequentie tegen. Deze staat op 44100 en dat is prima. We moeten nog meer in de settings aanpassen, maar Omdat er geen applyknop is, heb ik je eerst ok laten doen voor het geval er iets mis gaat. Dus maar weer naar de settings. Pijl omlaag naar het tabblad remote CDDB. De eerste tab brengt je bij de remote server: gewoon laten voor wat het is. tweede tab is een emailadres. Vul hier in: user@cdexos.sourceforge.net Verder kom je dan nog een autoconnect selectievakje tegen. Kun je aanvinken. Dan hebben we nog een tabblad dat van belang is en dat is het tabblad filenames Er zijn er nog meer, maar daar hoef je eigenlijk geen instellingen te wijzigen. De eerste tab brengt je naar de string waarin de informatie staat over hoe de bestande moeten worden opgeslagen. De tweede tab is een vraagteken en als je daar enter op geeft, krijg je de help die informatie geeft over deze string. De string die ik gebruik is: %G\%1\%2\%7 – %4 Dit houdt in dat de bestanden worden opgeslag in de map: Genre\artiest\titel\bestandsnaam. De bestandsnaam ziet er als volgt uit: tracknumber – trackname. De volgende tab brengt je naar de map waarin dit alles wordt opgeslagen. Door hierop te enteren kun je hem wijzigen. De volgende tab geeft hetzelfde, maar dan voor recorded tracks. Ik geloof dat de eerste aangeeft waar .wav-bestanden moeten komen en de tweede de tracks. Zet ze maar allebei op hetzelfde. Tab door naar ok. Dit is het zo ongeveer.

Podcast behorend bij dit document: Podcast iAsk 114 van 23 Mei 2014


Print page