App: Contactile – Snel naar contact

Snel gebruik van contacten iPhone met voice-over of vergroting

De standaard app op een iPhone zal voor het gebruik van contacten voor de meeste mensen die gewoon kunnen zien weinig tot geen problemen geven. Je schuift de lijst op en neer of typt een paar letters van een naam in zodat er een lijst verschijnt met namen waar de letters in voorkomen. Beide manieren van zoeken zijn sterk afhankelijk van het snelle overzicht op het scherm, zeker de tweede manier omdat, als je er een letter bij typt, de lijst direct wordt aangepast.
Op zich is de contacten app goed toegankelijk gemaakt. Het schuiven kan door een strookje (tapindex) aan de rechter kant aan te tikken en vervolgens met een vinger snel op of neer vegen om door de letters van het alfabet te springen. Als het echt snel moet kun je na het aanraken van de tapindex met een vinger dubbeltikken en de laatste tik vasthouden, vervolgens kun je op en neer schuiven. Voor het typen van letters kan uiteraard het virtuele keyboard gebruikt worden maar beide methodes vergen vaardigheid en kosten toch wel veel meer tijd dan bij iemand die kan zien. Zeker als je een bepaalde letter gevonden hebt of een lijst gemaakt hebt met typen, je met links/rechts vegen de lijst langs moet tot je de juiste persoon hebt gevonden.
Als je bovenstaande herkent zou je wel eens grote vrienden kunnen worden met de contactile app. Bij deze app wordt het schuiven en links/rechts vegen zo veel mogelijk beperkt. De letters tile in contactile staan voor tegel. Als je de app start verschijnt een scherm waar de letters van het alfabet als tegels op staan. Door dubbel tikken op de letter die je wilt hebben verschijnt er, afhankelijk van de hoeveelheid contacten die je met een bepaalde letter hebt, weer een aantal tegels op het scherm. Bijvoorbeeld bij letter v heb je 30 contacten en bij letter w 10.
Als je voor de v kiest, komen er tegels va, ve, vi, vo en vu. Stel je zoekt Dhr. Vuur dan dubbeltik je op de vu tegel en verschijnt een klein lijstje dat begint met vu en eindigt met vz. Bij het kiezen van letter w verschijnen de tegels wa en wn. Omdat er minder contacten met letter w zijn verschijnen er ook minder tegels maar per tegel wel ongeveer een lijst die even lang is als de tegels van letter v.
Als het om heel veel contacten gaat kun je meer tegelschermen achter elkaar krijgen en zolang er tegels op het scherm staan, kun je via de back-knop links boven terug naar het vorige tegelscherm en via de reset-knop direct terug naar het startscherm van de app.
Iets anders is het verwijderen van contacten met de normale app. Per contact moet dan een wijzig knop gebruikt worden, het scherm omhoog schuiven en dan onderaan de verwijder contactknop vinden. Vervolgens nog een keer bevestigen.
Bij contactile verschijnt, zodra er een lijst met namen op het scherm staat een wijzigknop rechts boven. Na dubbeltikken van deze knop komt er naast iedere naam een vinkje waarmee je deze kunt verwijderen.
Binnen het instellingen deel van de app kun je aangeven hoe lang een lijst met namen mag zijn en wanneer er naar tegels geschakeld moet worden.
Er is een gratis versie van de app, met reclame en een versie van 2 euro zonder.
Conclusie:
Contactile is een mooie app die voor een ieder het zoeken van contacten sneller maakt. Omdat er minder schermen met veel informatie zijn of lange lijsten is dit voor gebruikers van vergroting of voice-over een groot voordeel.


Print page