Android tips (Eyes Free)

Standaard apps.

Wanneer je meerdere apps voor dezelfde taak hebt geïnstalleerd, zoals meerdere homescreens of webbrowsers, dan vraagt Android met welke app je hetgeen wil openen. Bijvoorbeeld, wanneer je op de Thuis-knop drukt, maar je hebt twee startscherm apps, zal er worden gevraagd welke je wilt gebruiken. Er is ook een vakje waar je de app kunt instellen als standaard, dus het je niet meer zal vragen. De andere app zal er nog steeds zijn, maar het zal niet open tenzij je het zelf specifiek opent. Wil je dit herstellen. Ga dan naar Instellingen, Applicatie instellingen herstellen, Toepassingen beheren, en klik op de applicatie die de standaard nu is en je krijgt een optie om het niet de standaard te maken.

Sneltoetsen.

U kunt zoeken toets + een letter toewijzen op uw toetsenbord voor het openen van een bepaalde app. Ga naar Instellingen, dan Toepassingen.

Wisselen naar stille modus in het vergrendelde scherm.

Wanneer de telefoon is vergrendeld, kun je een veegbeweging gebruiken, van links naar rechts, om deze te ontgrendelen. Als je veegt van rechts naar links, kunt je de stille modus uitschakelen. TalkBack zal de modus wijziging melden als je dit succesvol doet.

Schakel de functies die u niet nodig hebt.

Als je niet gebruikt maakt van het beeldscherm, kunt je de batterij sparen door het verminderen van de helderheid, door deze te zetten op de laagste stand en het uitschakelen van animaties. Je kunt beiden vinden inde optie Weergave in instellingen. Je kunt ook het automatisch draaien van het scherm uitschakelen.

TTS Extended geeft je toegang tot geavanceerde TTS functies op oudere Android versies.

Je moet dit niet downloaden als je Android 2.2 of hoger hebt. Maar als je Android 2.1 of eerder hebt, zal TTS Extended er voor zorgen dat vele toepassingen uitgesproken worden met behulp van andere spraaksynthesizers, dan de ingebouwde voice extra stemmen. En het geeft je meer opties voor het regelen van de spraakuitvoer.

De Music app is toegankelijk.

Bij het afspelen van een nummer, gebruik je de spatiebalk om af te spelen of te pauzeren. Om naar een andere track te gaan, druk je links of rechts. Zoeken binnen een track, houdt de knop links of rechts ingedrukt.

Schuifregelaars zijn niet erg toegankelijk.

Een schuifregelaar is helaas niet toegankelijk. Dit is een bekend probleem dat in een toekomstige versie van Android zal worden opgepakt. Je kunt de schuif wel bewegen als je de pijl links of rechts gebruikt, maar je krijgt geen feedback over de huidige positie. Als het toch erg belangrijk is om iets aan te passen, kunt je het blind bewegen en controleren op een andere manier of het effect heeft gehad.

Schakel Gmail synchroniseren uit als je het niet nodig hebt.

Gmail is niet toegankelijk, dus is er geen noodzaak om het te synchroniseren. Ga naar de optie Accounts & Sync in Instellingen naar het synchroniseren van Gmail e-mail. Misschien wil je synchroniseren van contacten en andere gegevens van Google wel behouden, want dat is wel toegankelijk. Let op, je kunt je e-mail van Gmail met een ander toegankelijk e-mailprogramma wel gebruiken. Je kunt alleen niet gebruik maken van de ingebouwde Gmail-app.

Veel apps hebben tabs aan de bovenkant van het scherm.

Vergeet niet om de tweedimensionale lay-out van het scherm te controleren tijdens het verkennen.

Android heeft een aantal sneltoetsen.

Veel van de tekst bewerking sneltoetsen die je gewend bent om te gebruiken op je pc zullen werken op een Android-apparaat met een toetsenbord. Bijvoorbeeld, Shift ingedrukt houden en dan de pijltoetsen gebruiken om tekst te selecteren. Of druk op Alt + X om te knippen, Alt + C om te kopiëren, en Alt + V om te plakken in een tekstvak. Drukt je op Alt + pijl omhoog, ga je naar het begin en Alt + pijl omlaag naar het einde. Dit werkt ook in lijsten, niet alleen in tekstvakken.

[bron: https://eyes-free.googlecode.com/svn/trunk/documentation/android_access/tips.html]
Print page