Adaptatie techniek

Adaptatietechniek wat is dat?Nou denk maar aan in je handen klappen en dan gaat het licht aan of uit. Je moet dan wel in je handen kunnen klappen. Of je spreekt uit “gordijnen open”en de gordijnen gaan automatisch open.
Met wat elektronica en een handeling en/of geluid worden bovengenoemde dingen mogelijk.
Met wat software kunnen we een computer laten praten of de scherminformatie vergroten of een zogenaamde brailleleesregel aansturen. Dit is volgens mij de ene kant van de adaptatie.

De andere kant zit hem in de adaptatie die de gebruiker zichzelf moet opleggen. Namelijk het leren gebruiken op een slimme manier. Welk knopje wanneer, en voor wat. En vooral hoe weet ik of ik de juiste toets bedien. Ik zie niet eens wat er op staat.
De adaptatietechniek die daarvoor nodig is, wordt blindtypen genoemd. En dit is dezelfde techniek die door secretaresses en datatypers wordt gebruikt. Omdat zij deze techniek elke dag hanteren kunnen ze heel snel typen. “Maar ik hoef er mijn brood niet meer mee te verdienen” hoor ik nogal eens als excuus. Hier wordt meteen de associatie gemaakt met de “hoge” snelheid terwijl het om de techniek gaat.
De techniek van het blindtypen heeft als doel het werken met de computer mogelijk te maken. Het is noodzakelijk omdat de toetsen niet af te lezen zijn. Soms is dit “tijdelijk nog” op te vangen met grootletter toetsenbordstickers  of een toetsenbord met grote letters op de toetsen.

Bij de ipad of iphone kun je door met je vingers over het scherm te glijden de letters horen van  het toetsenbord dat op het scherm staat. De voiceover moet dan wel aan staan. Zodra je de vergrotingsmogelijkheden gebruikt doet de voiceover het niet. Het invoeren van tekst wordt dan een stuk lastiger. Je kunt dan een draadloos toetsenbord koppelen en op die manier je tekst invoeren.  Het begint dan weer op een computer te lijken.

Op dit moment zijn de draadloze toetsenborden voor deze Apple producten nog niet voorhanden met grotere letters of symbolen. Althans ik ben ze nog niet tegen gekomen.
En dan heb je toch weer veel voordeel van de eerder genoemde adaptatietechniek  het blindtypen.

Mijn tip steek energie in blind leren typen.
Het is een techniek waar je veel voordeel van zult hebben.


Print page